Rôzne

Majú nové funkcie aj opatrenia: V Prešove je viac kolobežiek, vrátili sa zelené boltky

Novými bezpečnostnými opatreniami sú aj testy na odhalenie jazdy vo dvojici, prevencia jazdenia šmykom či kognitívny test schopností.

Ilustračný obrázok k článku Majú nové funkcie aj opatrenia: V Prešove je viac kolobežiek, vrátili sa zelené boltky
Foto: Eva Mikulová

Po zhruba rok a pol trvajúcej prestávke sa zelené kolobežky platformy Bolt vracajú nielen na košické ulice, ale s týždňovým odstupom aj na tie prešovské.

Obyvatelia môžu využiť desiatky strojov a nové bezpečnostné funkcie, ktoré spoločnosť zaviedla pre ochranu používateľov a okolia. Dnes24.sk o tom informovala Lucia Chovanová.

Spomínaná spoločnosť sa snaží o bezpečnú a usporiadanú prevádzku prostriedkov mikromobility.

Nové opatrenia

„Novými bezpečnostnými opatreniami, s ktorými sa Prešovčania dostanú do kontaktu, sú testy na odhalenie jazdy vo dvojici, prevencia jazdenia šmykom či kognitívny test schopností. Jeho úlohou bude zabrániť jazdám pod vplyvom alkoholu a prístupný bude v exponovaných časoch, kedy je pravdepodobnosť jazdy pod vplyvom alkoholu najväčšia,“ uviedla Chovanová.

Prešovčanov možno prekvapí aj nová funkcia založená na senzoroch kolobežiek, ktoré zisťujú, či je stroj vo vzpriamenej polohe.

Kolobežka sa poďakuje

Ak nie je a všímavý okoloidúci kolobežku zodvihne, tá sa mu namiesto spustenia alarmu poďakuje.

„Novinkou v Prešove bude aj bodové hodnotenia používateľov. Jazdci sú za rôzne priestupky či zlé parkovanie hodnotení a ak budú na chvoste rebríčka, budú si musieť naštudovať vzdelávacie materiály zamerané na bezpečnú jazdu. Ak sa nezlepšia, obmedzí sa im rýchlosť a neskôr môžu mať aplikáciu zablokovanú. Tento systém funguje už aj v ostatných mestách a prináša výsledky, napríklad výskyt jazdy vo dvojici sa znížil o viac ako 98,5 %“ vysvetľuje Peter Mesarč, Country Manager pre kolobežky Bolt pre Českú a Slovenskú republiku.

Vymeniteľná batéria

Prešovčania sa môžu voziť na kolobežkách, ktoré disponujú vymeniteľnou batériou a sú 100 % recyklovateľné s očakávanou životnosťou 60 mesiacov.

Nič sa nezmenilo ani na spôsobe stiahnutia aplikácie. So 130 000 kolobežkami vo vyše 170 mestách v 20 európskych krajinách najväčším poskytovateľom takýchto služieb v Európe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM