Aktualizované Správy

Výborná správa pre mesto: V prešovskej nemocnici chce pracovať takmer 60 mladých lekárov

Pracovných pohovorov sa vo fakultnej nemocnici zúčastnilo spolu 55 budúcich lekárov, z toho 42 žien a 13 mužov.

Ilustračný obrázok k článku Výborná správa pre mesto: V prešovskej nemocnici chce pracovať takmer 60 mladých lekárov
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Pracovné pohovory na pozície lekár – absolvent zrealizovala v uplynulých dňoch Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove.

Ako informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavliková, hoci je nepriaznivá situácia s ľudskými zdrojmi a najmä mladými odborníkmi v zdravotníctve všeobecne známa, tretej najväčšej slovenskej nemocnici sa zatiaľ darí potrebné kapacity získavať a predovšetkým si ich udržať.

Pracovných pohovorov sa vo fakultnej nemocnici zúčastnilo spolu 55 budúcich lekárov, z toho 42 žien a 13 mužov.

Myslia na budúcnosť

„Prevládal záujem o nechirurgické odbory, najatraktívnejšie pre medikov boli neurológia, pediatria, kardiológia, vnútorné lekárstvo, všeobecné lekárstvo, psychiatria. Z chirurgických odborov sa najviac uchádzačov hlásilo na gynekológiu a pôrodníctvo, ortopédiu, chirurgiu a otorinolaryngo­lógiu,“ zhrnul riaditeľ nemocnice Juraj Smatana.

Ako povedal, nateraz majú stabilnú personálnu situáciu, vieme pokryť zdravotnú starostlivosť, služby, výkony, aj keď situácia v celom rezorte je veľmi nepriaznivá.

„Myslíme na budúcnosť, každý z nás musí mať svojho nástupcu, svoje skúsenosti musíme odovzdávať ďalej, mladým kolegom dať šancu, takpovediac si ich vychovať presne na naše podmienky,“ zdôvodňuje riaditeľ.

Nemocnica po nástupe nového vedenia urobila vo vlastnej réžii personálny audit.

Preverila, aký je súčasný stav, čo sa týka personálnych kapacít. Prešovskej nemocnici sa nateraz darí dodržať minimálny personálny normatív zamestnancov.

Veľká fluktuácia personálu

„Napriek uvedenému nie je personálny stav celkom optimálny v tom zmysle, že riešime pomerne veľkú fluktuáciu personálu, dodržať normatívy na najťažších oddeleniach nás stojí nemalé úsilie, pretože takú ťažkú a zodpovednú prácu mnohí zvažujú vykonávať dlhší čas a odchádzajú už počas skúšobného obdobia. Preto podnikáme systematické kroky na pritiahnutie mladých medikov už počas ich praxe, zameriavame sa na spoluprácu so školami, na motiváciu skúsených zdravotníkov, aby v nemocnici zotrvali a mali možnosť ďalšieho vzdelávania, postupu a rozvoj medicínskych postupov,“ doplnil riaditeľ.

„Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny je pre mňa zaujímavým spojením chirurgického a nechirurgického odboru, zaváži aj blízkosť bydliska a veľkosť nemocnice,“ povedala medička Veronika.

„Zaujímam sa o otorinolaryn­gológiu hlavne pre rôznorodosť a široké spektrum výkonov. Je tu možnosť ošetrovať deti i dospelých a možnosť prepojenia odboru s neurológiou,“ doplnila medička Kristína.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM